In Utrecht zijn opnieuw meerdere auto's in brand gestoken. In de nacht van zaterdag op zondag moest de brandweer zeker vier keer uitrukken voor autobranden. 

Rond de jaarwisseling is het aantal autobranden in Utrecht vaker hoger dan normaal, maar volgens een woordvoerder van de brandweer gaat het dit jaar om ''extreme aantallen''.

Een precies getal kan de brandweer niet geven, maar de woordvoerder schat het totale aantal uitgebrande voertuigen inmiddels op 25 tot 30 sinds de kerst. Bij een telling zijn zaterdag aan het begin van de avond sinds Eerste Kerstdag zo'n twintig voertuigen, waaronder auto's, busjes en scooters, in vlammen opgegaan.

RTV Utrecht kwam bij een telling aan het begin van de zaterdagavond op twintig. Daarna kwamen er nog een stuk of tien bij. De meldingen kwamen uit Kanaleneiland, Hoograven, Zuilen, Lunetten, Maarschalkerweerd en Mereveld.

De politie onderzoekt de vele voertuigbranden, maar heeft nog niemand aangehouden. Uit de onderzoeken moet ook nog blijken waar opzet in het spel was en waar niet.

Veen

Ook op andere plaatsen brandden afgelopen nacht auto's uit. Regionale media en de politie meldden onder meer autobranden in Amsterdam, Zaandam, Purmerend, Herwijnen, Tilburg en Veen. 

Een autobrand in het Brabantse Veen was mogelijk een wraakactie na een eerdere ruzie. In dit dorp ging in dezelfde nacht ook een sloopauto in vlammen op. Een 21-jarige man uit Wijk en Aalburg werd opgepakt omdat hij bij het brandende wrak stond met een groot vuurwerkpakket, dat hij volgens de politie wilde aansteken.

Onder jongeren uit het plaatsje in het noordwestelijke puntje van Brabant is het aansteken van autowrakken traditie geworden rond de jaarwisseling, tot ergernis van de autoriteiten.

Toename

Uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars bleek eerder al dat het aantal autobranden dit jaar waarschijnlijk hoger zal uitvallen dan vorig jaar. In de eerste drie kwartalen waren er 2.802, iets meer dan in dezelfde periode in 2016 en het hoogste aantal in vijf jaar.

In Noord-Brabant waren volgens de verzekeringsstatistieken de meeste autobranden. Overigens is brandstichting lang niet altijd de oorzaak. Technische gebreken kunnen ook tot brand leiden.