Onder een auto in Valkenswaard is vrijdag een zelfgemaakt explosief aangetroffen. Het voorwerp is niet geëxplodeerd en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) is ingeschakeld om het explosief onschadelijk te maken.

Volgens Eindhovens Dagblad gaat het om twee drankflessen met een onbekende vloeistof en een Cobra, zwaar illegaal vuurwerk.

De eigenaar van de auto zag in de ochtend glas bij haar auto liggen en ging haar vriend halen. De twee hadden 's nachts al gerinkel van glas gehoord. Hij zag de flessen en belde de politie.

"Ik zag direct dat het om een zelfgemaakt explosief ging", zegt een explosievendeskundige op de website van de politie. "Het is altijd maar de vraag welke materialen zijn gebruikt. Er is direct gevaar voor de maker en voor de omwonenden. De bouwsels zijn vaak instabiel en die gaan wij zelf niet uit elkaar halen."

Daarom werd de EOD ingeschakeld, die het explosief onschadelijk heeft gemaakt. Forensisch rechercheurs zijn bezig met sporenonderzoek in de omgeving van de Kerstroosstraat, waar het explosief werd aangetroffen.