De oud-voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie, Frank Giltay, wordt vervolgd voor fraude met facturen. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag weten.

Ook zijn vrouw en een ondernemer uit Almere moeten voor de rechter verschijnen. Zij worden ervan verdacht te hebben meegewerkt aan de fraude.

De verklaring komt een dag nadat Giltay officieel werd ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim. Hij zou als voorzitter van de ondernemingsraad buitensporige financiële uitgaven hebben gedaan en deze niet hebben verantwoord.

Het OM bereidt op dit moment een tenlastelegging voor. "Daarin zal precies worden weergegeven voor welke concrete feiten de verdachten worden vervolgd", aldus justitie. "Deze tenlastelegging wordt volgende maand verwacht."

In het onderzoek van de rijksrecherche zijn nog twee ondernemers naar voren gekomen die een rol hebben gespeeld bij de fraude maar het OM wil met hen tot een schikking komen.

Alcohol

Giltay zou als COR-voorzitter onder meer grote hoeveelheden alcohol hebben genuttigd op kosten van de politie. Hij declareerde bijvoorbeeld rekeningen voor diners met negen eters, waar acht flessen wijn werden genuttigd.

Op een andere gelegenheid bestelde Giltay zonder verklaring 198 flessen prosecco, die werden bezorgd aan zijn echtgenote, en gaf hij 5.000 euro uit aan onder andere theaterkaartjes en een golfclinic op een veiling.  

"Hij is bij herhaling onverantwoordelijk omgegaan met financiële middelen van de politie", verduidelijkte Akerboom donderdag. "Daarnaast heeft de voormalig voorzitter meerdere interne regels overtreden".