De nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen lijkt tot op heden positieve gevolgen te hebben gehad voor treinreizigers. Reizigers hadden in het afgelopen jaar in de spits iets vaker een zitplaats en ze kwamen ook vaker op tijd dan een jaar eerder. 

Uit de vrijdag gepresenteerde voorlopige prestatiecijfers van NS over 2017 blijkt dat de treinreiziger tijdens de spits 95 procent kans op een zitplaats had. Een jaar eerder was dat nog 94,3 procent.

Dit jaar arriveerden bovendien meer reizigers op tijd: 91,6 procent tegen 90,6 procent in 2016.

Het leverde NS een hoger cijfer op: 80 procent van de reizigers gaf de Nederlandse Spoorwegen een 7 of hoger tegen 77 procent in 2016. Donderdag maakte spoorbeheerder ProRail al bekend dat niet eerder de treinen in Nederland zo vaak op tijd reden als dit jaar.

Een jaar geleden veranderde de NS-dienstregeling ingrijpend om verdere groei van het reisaanbod mogelijk te maken. Met de nieuwe dienstregeling rijden er nu meer treinen op het spoor. Er kwamen 58 nieuwe Sprinters en de proef om elke tien minuten een Intercity te laten rijden tussen Amsterdam en Eindhoven, pakte goed uit. Ook werden oude dubbeldekkers werden weer ingezet om de dienstregeling mogelijk te maken. 

Naast de inzet van de NS zelf, droeg ook het weer bij aan de betere prestaties van de vervoerder. In november, normaal een lastige maand met bijvoorbeeld vallende bladeren, regen en soms storm, kwam 91 procent van de treinreizigers op tijd. Vorig jaar november lukte dat 85 procent, aldus NS.