Amsterdam telt zeker zesduizend illegale Airbnb-hotels: appartementen, huizen en woonboten die langdurig worden verhuurd aan toeristen. Bijna vijfduizend woningen worden permanent verhuurd en dus onttrokken aan de woningmarkt. 

Ongeveer duizend woningen voldoen niet aan andere regels, zoals het maximum van vier toeristen per overnachting, en zijn daardoor illegaal.

Dat blijkt uit onderzoek van de Amsterdamse data-analist Nico van Gog, dat wordt ondersteund door Airbnb-data-expert Murray Cox uit New York, zo bericht Trouw.

Op basis van twee verschillende rekenmethodes concluderen Van Gog en Cox dat van alle Amsterdamse verhuurplekken op Airbnb er ruim zesduizend illegaal zijn, omdat deze meer dan zestig dagen per jaar worden verhuurd.

De twee analisten trekken hun conclusies op basis van data die ze zelf via 'scraping' van de website van Airbnb hebben vergaard. Cox brengt op de website Inside Airbnb het aantal Airbnb-adressen van vele wereldsteden in kaart. 

Optreden

De Amsterdamse wethouder van wonen, Laurens Ivens (SP), is volgens Trouw bekend met de methode die de analisten hanteren; de gemeente maakt zelfs gebruik van de meldingen van Van Gog.

Ivens wil optreden tegen woning­onttrekking door vakantieverhuur. ''We hebben hier een woningtekort, de wachtrijen zijn gigantisch en de woningprijzen lopen alleen maar op. Ik wil voorkomen dat onze woningen worden weggekaapt en mensen er heel veel geld mee verdienen."

Eerder stelde de gemeente daarom al een meldplicht in voor inwoners die hun huis verhuren aan toeristen. Boetes voor overtreding kunnen oplopen tot ruim 20.000 euro.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!