De geestelijke vermogens van de man die twee weken geleden de ruiten van een joods restaurant in Amsterdam vernielde, moeten onderzocht worden. Hier heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag toe besloten.

Volgens reclassering zou Saleh A. last hebben van wanen, paranoia en psychotische belevingen. Dit meldt een journalist van AT5, die aanwezig is bij de zaak. 

Het onderzoek moet uitgevoerd worden door het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie. A. noemde tijdens de zitting het incident bij het restaurant 'een eerste stap', maar hij wilde niet aan de rechtbank zeggen of hij ook een tweede stap van plan was en wat die zou inhouden.

Ook noemde A. zichzelf 'een vulkaan', wat volgens zijn advocaat slaat op de woede en het verdriet dat zijn cliënt heeft om de Palestijnse zaak. De man pleegde de vernielingen nadat de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem had erkend als de hoofdstad van Israël.

Meewerken

De verdachte moest zich woensdag voor drie rechters verantwoorden. Eerder zou de zaak door de politierechter worden behandeld, maar vanwege de complexiteit is toch besloten voor de meervoudige kamer. 

De rechtbank wil de zaak pas inhoudelijk behandelen als er een rapport van zowel psycholoog en psychiater over A. ligt. De man mag de zaak thuis afwachten, maar is wel gebonden aan een aantal voorwaarden. Hij moet meewerken aan het onderzoek, zich melden bij de reclassering en mag zich niet vertonen bij het restaurant.

'Terroristisch motief'

De 29-jarige man, die volgens zijn advocaat is geboren in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië en hier vocht tegen terreurbeweging al-Nusra, sloeg begin deze maand met een houten knuppel de ruiten van de eetgelegenheid aan de Amstelveenseweg in. Ook nam hij de Israëlische vlag mee naar buiten.

Het Openbaar Ministerie heeft A. aangeklaagd voor vernieling en diefstal. De raadsman van de gedupeerden, Herman Loonstein, wil dat de aanklacht wordt verzwaard met 'terroristisch motief'. Hij heeft daarvoor een aparte procedure aangespannen bij het gerechtshof, die staat los van de strafzaak tegen de verdachte. 

Wel zegt Loonstein tevreden te zijn met het verloop van de zitting: ''Het kwartje is gevallen bij de rechtbank dat de zaak toch zwaarder is dan aanvankelijk gedacht."

Bekentenis

A. legde eerder een volledige bekentenis af, maar had naar eigen zeggen geen antisemitisch motief. "Sterker nog, hij stelt dat het volgens zijn geloof strikt verboden is om personen geweld aan te doen", meldde zijn advocaat Willem van Vliet. 

Omdat Loonstein informatie uit het strafdossier heeft gedeeld via Twitter, diende de Amsterdamse hoofdofficier van justitie Theo Hofstee vorige week een klacht tegen hem in bij de Orde van Advocaten.