De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) gaat onderzoek doen naar de wijze waarop in de re-integratie van gedetineerden met een psychische aandoening en tbs'ers rekening wordt gehouden met de veiligheid van de samenleving. 

Dit doet de Onderzoeksraad op verzoek van Koos Janssen, burgemeester van Zeist, die een onderzoek wilde naar aanleiding van de gebeurtenissen rond de vermissing en de dood van Anne Faber en het effect daarvan op de samenleving in Den Dolder.

De aanhouding van Michael P., die werkte aan zijn terugkeer in de samenleving vanuit de kliniek Altrecht Aventurijn in het dorp, zorgde voor veel vragen over zijn bewegingsruimte en de situatie in de kliniek. De 27-jarige man zat eerder een straf uit voor het verkrachten van twee minderjarige meisjes in Nijkerk in 2010.

De OvV trekt het onderzoek echter breder dan alleen Den Dolder. "De nadruk zal  liggen op het systeem van reïntegratie vanuit forensisch psychiatrische klinieken en de wijze waarop de veiligheid van anderen in de samenleving meegewogen wordt."

De Onderzoeksraad gebruikt de komende twee maanden voor een verkennend onderzoek, waarbij onder andere gekeken wordt naar verlofregelingen. Hierna zal de precieze onderzoeksvraag worden geformuleerd. 

Kliniek

Minister Sander Dekker (Justitie en Veiligheid) besloot eerder al dat Altrecht Aventurijn tot nader order geen patiënten met complexe problematiek mag opnemen. Dit op advies van de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, die ook onderzoek doen, maar dan specifiek naar de situatie omtrent P. en zijn bewegingsruimte. 

In een eerste evaluatie van de inspecties bleek dat patiënten van de kliniek gemakkelijk aan drugs konden komen en dat er zwakke plekken waren op het gebied van personeelsbezetting.

De zoektocht naar de lang vermiste Anne Faber (25) van dag tot dag
180
De zoektocht naar de lang vermiste Anne Faber (25) van dag tot dag

Zeewolde

De 25-jarige Anne Faber vertrok op 29 september vanuit Utrecht voor een fietstocht en raakte die avond vermist. Haar lichaam werd op 13 oktober in een natuurgebied in Zeewolde aangetroffen, op aanwijzing van de verdachte. 

P. staat op 10 januari voor het eerst voor de rechter in een zogeheten pro-formazitting. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld.