Defensiepersoneel en oud-medewerkers kunnen sinds vrijdag terecht bij een meldpunt om ongewenst gedrag en andere misstanden binnen het leger aan te kaarten. 

Het meldpunt van de Commissie Sociaal Veilige Werkomgeving Defensie is een half jaar geopend en er vooral op gericht zaken als verkrachtingen, aanrandingen, mishandelingen en pesterijen in de toekomst te voorkomen.

Militaire vakbonden drongen aan op zo'n extern meldpunt en op onafhankelijk onderzoek.

Begin oktober werd een dertigjarige militair veroordeeld voor seksueel misbruik van een vrouwelijke collega die op dat moment sliep op de kazerne.

Na lange tijd zwijgen vertelden drie militairen vorige maand in de Volkskrant over verkrachtingen en pesterijen op de Oranjekazerne in Schaarsbergen in 2013. Dat leidde afgelopen week tot de aanhouding van drie verdachten.

Onderzoek

Sinds vorige week doet een commissie onder leiding van Ellen Giebels van Universiteit Twente onderzoek naar, wat wordt genoemd, de sociale werkomgeving bij Defensie.

Staatssecretaris Barbara Visser besloot die in te stellen na diverse incidenten. "Het onderzoek richt zich specifiek op de meldingsbereidheid, het meldingssysteem en de nazorg aan melders. De commissie is extra alert op signalen die een indicatie voor een angstcultuur kunnen zijn'', aldus het ministerie vrijdag.