Op de luchthaven Schiphol is vrijdag een man neergeschoten door de Marechaussee. Dit gebeurde nadat hij leden van de Marechaussee bedreigde met een mes. 

Het gaat om een 29-jarige man uit Den Haag. De man was een bekende van de Marechaussee, omdat hij vaker is opgepakt wegens geweldsincidenten op Schiphol.

Schiphol Plaza werd door de veiligheidsdiensten ontruimd. De man is overmeesterd, aangehouden en afgevoerd. Het is nog onduidelijk wat zijn motieven waren.

Het incident vond plaats bij een kantoor van de Marechaussee, waar de man met een mes naar binnen liep. 

Een woordvoerder van de Marechaussee zegt ervan uit te gaan dat het om een "verward" persoon gaat. De man is in zijn been geschoten, en vervolgens naar het ziekenhuis vervoerd.

Er reden enige tijd geen treinen van en naar Schiphol na het incident. Het vliegverkeer heeft geen hinder van het incident ondervonden.

Schoten te horen bij incident op Schiphol
53
Schoten te horen bij incident op Schiphol

Brancard

Een ooggetuige die op het moment van de schietpartij met een bus bij Schiphol aankwam vertelt aan NU.nl dat het buiten Schiphol Plaza helemaal vol met mensen stond. "Mensen die met de trein aankwamen mochten er wel uit, maar werden ook meteen gehaast naar buiten geleid."

"Binnen zag je alleen Marechaussee, en op een gegeven moment ging er ook ambulancepersoneel met een brancard naar binnen. Die brancard kwam een tijdje later met de dader weer naar buiten", aldus de ooggetuige.

Vijf minuten later mochten mensen Schiphol weer in.