Henk Kuipers, de leider van motorbende No Surrender, wordt verdacht van het afpersen en pogingen hiertoe van drie ondernemers. In totaal zou de 53-jarige verdachte ruim 800.000 euro hebben willen buitmaken. 

Kuipers is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Groningen. Deze heeft besloten het voorarrest met de verdachte met twee weken te verlengen. 

De leider van de motorbende wordt samen met een 59-jarige man uit Sneek verdacht van afpersing en twee pogingen daartoe in 2014 en 2015. Het gaat in totaal om bedragen van 91.000, 250.000 en 500.000 euro. 

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft Kuipers voor de andere verdachte opgetreden als een soort incassobureau. De man uit Sneek wist dat hierbij gebruikt werd gemaakt van geweld en bedreigingen. Daarom is hij ook aangehouden", meldde een woordvoerder van de politie eerder aan NU.nl. 

Het OM onderzoekt de mogelijkheid van een civiel verbod op de motorbende.

Geweld

Naast de afpersingen wordt Kuipers ook verdacht van tien geweldsmisdrijven, diefstal met geweld en valsheid in geschrifte. De leider van de motorbende zou acht leden van zijn eigen motorclub hebben mishandeld en afgeperst omdat ze zich niet aan de clubregels hielden.

De (ex-)leden moesten duizenden euro's betalen en soms ook waardevolle voorwerpen afstaan aan Kuipers. Dit zou in de periode van 2014 tot en met 2017 hebben plaatsgevonden. 

Onderzoek

"Het onderzoek loopt volop", laat het OM vrijdag in een verklaring weten. Dit wordt echter bemoeilijkt doordat meerdere slachtoffers van Kuipers volgens de politie geen aangifte tegen hem durven te doen.

Na een uitzending van Opsporing Verzocht op 12 december zijn nog zes tips in de zaak binnengekomen en hebben verschillende slachtoffers zich gemeld. 

PowNed

Eerder kwam naar buiten dat PowNed de serie Captain Henk over de No Surrender-leider afmaakt. De NPO gaf vrijdag te kennen in gesprek te willen met de omroep over een mogelijke betaling die de leider van de motorbende hiervoor zou krijgen. 

De Telegraaf bracht het nieuws dat PowNed de onlangs gearresteerde Kuipers voor elke aflevering duizend euro zou hebben betaald. PowNed spreekt dat tegen.