Voor oplichting van de Bredase woningbouwvereniging Laurentius is tegen voormalig directeur Walter V. donderdag 3,5 jaar celstraf geëist.

Volgens de officier van justitie werd Laurentius benadeeld omdat miljoenen te veel werden betaald voor onroerend goed ten gunste van een projectontwikkelaar.

Walter V. staat terecht voor fraude bij bouwprojecten in Zeeland en Brabant tussen 2006 en 2012. Bij zogenoemde ABC-transacties werd onroerend goed op één dag twee keer verkocht met een enorme en onverklaarbare waardestijging.

Laurentius betaalde de hoogste prijs en projectontwikkelaar Wildhage boekte als tussenpartij op eenvoudige wijze, zonder risico en tegenprestatie, in totaal 3,8 miljoen euro winst. Als beloning kreeg Walter V. af en toe een envelop met hoge bedragen tot 25.000 euro toegestopt door de twee directeuren van Wildhage.

Kruipruimte

In de kruipruimte van het huis van zijn broer werd op de dag van de arrestatie van Walter V. een koffer met 700.000 euro gevonden. De officier van justitie vermoedt dat het gaat om geld dat Walter V. heeft ontvangen van de projectontwikkelaar.

Volgens de aanklager was de corporatiedirecteur de eigengereide spil in de transacties. Hij informeerde zijn raad van commissarissen van Laurentius bewust niet, onvolledig of onjuist over de transacties, aldus de officier van justitie.

Tegen directeur Wim S. van Wildhage eiste ze 2,5 jaar celstraf . De andere verdachte, directeur Pierre P., overleed in 2015. Hun vier betrokken bv’s zouden boetes moeten betalen van 50.000 tot 100.000 euro, aldus de aanklager.