Het ombouwen van de spoorlijn tussen Schiedam en Hoek van Holland tot metrolijn loopt vertraging op, en kan in het slechtste geval wel negentig miljoen euro duurder uitvallen dan geraamd. 

De opening van de zogeheten Hoekse Lijn is uitgesteld tot het vierde kwartaal van 2018. De vertraging kost naar verwachting iedere maand zo'n 3,5 miljoen euro, heeft het gemeentebestuur van Rotterdam donderdag bekendgemaakt. 

De gemeentebestuurders verwachten dat de extra kosten uitkomen tussen de 25 en 35 miljoen euro. In het het slechtste geval loopt de rekening op tot negentig miljoen euro.

De kosten waren aanvankelijk begroot op 397 miljoen euro. Het is nog niet duidelijk hoe deze kosten worden verdeeld over de 23 gemeenten die samen de Metropoolregio Rotterdam Den Haag vormen.

Bodemvervuiling

Het grote project kampt met tegenslagen, zoals bodemvervuiling en problemen met de software die wordt gebruikt voor de beveiliging. Volgens de oorspronkelijke planning hadden afgelopen herfst al volop metro's moeten rijden over de omgebouwde lijn, maar dat bleek in de zomer al niet haalbaar. De opening werd toen uitgesteld tot februari volgend jaar.

Volgens het Rotterdamse college heeft het "ontbroken aan voldoende sturing" en is "cruciale informatie te laat bij het college op tafel gekomen." Een speciaal vanwege de problemen aangestelde projectmanager constateerde dat de planning te ambitieus was. Het aanbrengen van de kabels en leidingen bleek bijvoorbeeld veel meer werk dan was ingeschat. Verder zijn er problemen met de sluiting van bruggen bij Maassluis en Vlaardingen.

Reizigers zijn voorlopig aangewezen op bussen. Vanaf februari krijgen zij gemiddeld vijftig procent korting op hun busritten. Ook wordt koffie uitgedeeld om reizigers tegemoet te komen.

Onderzoek

De gemeenteraad van Rotterdam begint een eigen onderzoek naar de grote vertraging en kostenoverschrijdingen bij het ombouwen van de Hoekse Lijn. Het raadsonderzoek moet nog voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar worden afgerond. De raad hoopt de uitkomsten op 22 februari te bespreken.

Alle partijen in de gemeenteraad steunden donderdagavond een motie waarin het onderzoek wordt voorgesteld. De raad vindt het ''van belang zelfstandig betrokkenen te horen om hier lering voor de toekomst uit te trekken''.

Oppositiepartij SP diende een motie van wantrouwen in tegen verantwoordelijk wethouder Pex Langenberg. Die werd verworpen, maar kreeg wel steun van een minderheid van vijftien raadsleden.

Compensatie

De raad besloot dat ondernemers in Hoek van Holland gecompenseerd worden voor de nadelen die zij hebben van de vertraging. De badplaats is nu alleen per bus bereikbaar, terwijl de metro's tot aan het strand volgens de oorspronkelijke planning al hadden moeten rijden.

Het project liep namelijk al eerder vertraging op. De gemeente richt een compensatiefonds op voor de gederfde inkomsten.