Het Openbaar Ministerie heeft besloten dat een agent niet zal worden vervolgd voor het overlijden van een 68-jarige arrestant in Amersfoort. De man overleed aan hersenletsel nadat de agent hem had geduwd en hij op zijn hoofd viel.

Het OM laat donderdag weten dat de duw die de man kreeg weliswaar stevig was, maar in dit geval een rechtmatige geweldsaanwending van een politieambtenaar.

De man werd op 17 januari van dit jaar aangehouden omdat hij voor overlast zorgde bij nachtopvang Kwintes in Amersfoort. Hij was onder invloed van alcohol en daarom besloot de politie hem aan te houden voor openbare dronkenschap.

Aangekomen op het politiebureau wilde de man volgens de politie geen bevelen opvolgen. Toen hij in een cel werd gezet en daar weer uit wilde lopen, kreeg hij een duw. De man viel achterover op zijn hoofd en liep dusdanig letsel op, dat hij niet meer aanspreekbaar was.

De man werd naar het UMC in Utrecht gebracht waar hij op 25 januari overleed.

Naar het oordeel van het OM was de duw van de agent rechtmatig en nodig om de arrestant te belemmeren zijn cel uit te komen. Het letsel was volgens justitie niet te voorzien. "Al met al heeft het Openbaar Ministerie besloten om geen vervolging in te stellen en de strafzaak te seponeren", zegt justitie in een verklaring.