De Koninklijke Marechaussee heeft twee mannen aangehouden die verdacht worden van onder meer mishandeling, aanranding en bedreiging van drie Nederlandse militairen. De vermeende misstanden vonden plaats in 2013 in de Oranjekazerne in Schaarsbergen.

De twee verdachten waren beiden destijds militair, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Eerder dit jaar deed een slachtoffer aangifte van diverse strafbare feiten die zich zouden hebben afgespeeld in de kazerne. De mannen worden verder verdacht van dwang, belediging, ontucht en verduistering.

Drie Nederlandse militairen vertelden in november aan de Volkskrant gepest, mishandeld, aangerand en verkracht te zijn. De daders zouden sergeanten en korporaals uit dezelfde eenheid zijn. Sommige misdragingen waren onderdeel van ontgroeningsrituelen voor nieuwkomers.

De militairen beweren dat er over hen heen werd geplast, dat ze gedwongen werden om drugs te gebruiken en anaal werden verkracht. Een van hen heeft aangifte gedaan bij de Koninklijke Marechaussee.

Het OM stelt dat er mogelijk nog meer aangiftes volgen. De twee zijn voor drie dagen in verzekering gesteld. Daarna wordt beslist of ze langer in voorarrest blijven.

Niet bewezen

Een Commissie van Huishoudelijk Onderzoek (CvHO) onderzocht de klachten in 2013, maar achtte ze niet allemaal bewezen. Van de klachten die wel strafbaar werden geacht, deed Defensie in 2013 aangifte. Ondanks de aangifte van Defensie besloot het Openbaar Ministerie (OM) geen strafrechtelijk onderzoek naar de misdragingen te doen.

Naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant riep staatssecretaris Barbara Visser van Defensie slachtoffers van misstanden in het leger op zich te melden.