De leider van motorbende No Surrender, Henk Kuipers (53), is dinsdagochtend in Emmen opgepakt door de politie. De politie verdenkt Kuipers van tien geweldsmisdrijven, afpersing, diefstal met geweld en valsheid in geschrifte. 

In hetzelfde onderzoek is een 59-jarige man uit Sneek ook aangehouden.

Kuipers zou acht leden van zijn eigen motorclub hebben mishandeld en afgeperst omdat ze zich niet aan de clubregels hielden. De (ex-)leden moesten duizenden euro's betalen en soms ook waardevolle voorwerpen afstaan aan de leider van de motorbende. 

Daarnaast heeft hij namens de verdachte uit Sneek, van wie geen identiteit bekend is gemaakt, opgetreden als een soort incassobureau. Een woordvoerder van de politie zegt dat de man uit Sneek Kuipers heeft ingehuurd om een zakelijk conflict met drie ondernemers op te lossen. "De man uit Sneek wist dat hierbij gebruikt werd gemaakt van geweld en bedreigingen. Daarom is hij ook aangehouden."

De strafbare feiten hebben volgens de politie plaatsgevonden tussen 2014 en 2017. De woningen van de twee verdachten en een bedrijfspand in Drachten worden nog doorzocht. 

Onderzoek

De politie is al langer bezig met het onderzoek naar No Surrender. Op basis van afgeluisterde gesprekken werd bewijs gevonden voor ernstige geweldsmisdrijven. Onderzoek naar die zaken heeft geleid tot de aanhoudingen van dinsdagochtend. De politie sluit niet uit dat er meer mensen worden opgepakt.

Het onderzoek wordt bemoeilijkt doordat meerdere slachtoffers van Kuipers volgens de politie geen aangifte tegen hem durven te doen. Volgens de woordvoerder van de politie heeft het daardoor langer geduurd voordat er aanhoudingen konden worden verricht.

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt de mogelijkheid van een civiel verbod op de motorbende. 

Angstcultuur

"De aanhoudingen van vandaag zijn mede gedaan om ook aan slachtoffers te laten zien dat er een grens is bereikt. Er heerst een angstcultuur onder leden van No Surrender. Praten met de politie heeft daar consequenties, de slachtoffers vrezen voor hun eigen leven en voor dat van familieleden", aldus de politiewoordvoerder.

De politie wil graag met slachtoffers praten, dat zou het onderzoek makkelijker maken volgens de woordvoerder. "Doordat slachtoffers bang zijn om zich uit te spreken, is het moeilijker voor ons om onderzoek te kunnen doen. Daardoor heeft het lang geduurd voordat wij genoeg bewijs verzameld hadden voor de aanhouding."

De politiewoordvoerder laat weten dat het onderzoek gericht is op de hele motorclub en niet alleen op Kuipers.

De aanhoudingen hebben volgens de woordvoerder niets te maken met de bedreiging van de Telegraaf-journalisten John van den Heuvel en Mick van Wely. "Die zaak wordt door een andere eenheid onderzocht."

Motorclubs: Wie heeft ruzie met wie?
74
Motorclubs: Wie heeft ruzie met wie?