De inspectie heeft onlangs het werk in meerdere gebouwen van de munitiecomplexen Veenhuizen, Staphorst en Ruinen stilgelegd. Dat is gebeurd vanwege zorgen over de veiligheid, aldus de Inspectie SZW.

Er waren problemen met de bliksembeveiliging. Bij het munitiecomplex Ruinen waren de problemen geconstateerd in de eerste helft van dit jaar, maar ze bleken tijdens een nieuwe inspectie in november niet opgelost. De Rijksvastgoeddienst is verantwoordelijk voor installaties en onderhoud.

Het ministerie van Defensie bevestigt de tekortkoming. ''Als gevolg van de geconstateerde tekortkoming zijn de werkzaamheden in enkele gebouwen tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn herstelwerkzaamheden uitgevoerd en is het werk op alle locaties weer volledig hervat. In Veenhuizen worden nog werkzaamheden aan munitiebunkers uitgevoerd.”

Defensie laat verder weten dat de regel geldt dat er ''niet gewerkt mag worden tijdens onweer'' maar dat de organisatie daar bovenop extra maatregelen heeft ''om de veiligheid van het personeel te waarborgen''.

Onderdelen

De inspectie zegt dat het bij de stillegging van het complex Ruinen ging om twee munitiewerkplaatsen en een onderhoudsgebouw voor munitie. Eén werkplaats en het onderhoudsgebouw zijn inmiddels weer in gebruik, aldus een woordvoerder. In Veenhuizen gaat het om twee werkplaatsen, een onderhoudsgebouw en een gebouw met een zogeheten aflakstraat voor munitie.

Veenhuizen is met zo'n tweehonderd bunkers het grootste munitiecomplex van Defensie. Er werken mensen van het Defensie Munitiebedrijf, dat verantwoordelijk is voor inkoop, opslag, distributie en het testen van honderden typen munitie: van kogels tot raketten.