
Aantal verkeersongelukken afgelopen jaar opnieuw fors gestegen
Het totale aantal claims na verkeersongevallen liep vorig jaar zelfs op tot 905.000. Daarbij zijn ook ongevallen met bestelbusjes, leasewagens en vrachtauto's meegenomen.
Als voornaamste oorzaken noemen de verzekeraars smartphonegebruik achter het stuur en de toenemende drukte op de wegen, waardoor het wegdek bovendien veel te lijden heeft.
Nederland staat volgens het Verbond van Verzekeraars niet langer in de top drie van meest verkeersveilige landen in Europa. Met zo'n dertig andere organisaties heeft het verbond dit jaar een manifest opgesteld om de verkeersveiligheid te verbeteren.
Dat is opgenomen in de plannen van het nieuwe kabinet. "Nu is het zaak om van papier praktijk te maken om het tij te keren", aldus directeur Richard Weurding van het verbond.
Gevaarlijk
Woensdag werd bekend dat zestig procent van de Nederlanders in het verkeer zijn telefoon wel eens gebruikt. Driekwart van de mensen stelt desondanks het gevaarlijk te vinden om een telefoon te gebruiken in het verkeer.
Uit een onderzoek van Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt onder meer dat automobilisten over het algemeen veel frequenter met hun telefoon bezig zijn dan fietsers, en dat liefst 92 procent van de automobilisten die vaak in de auto zitten de telefoon wel eens gebruikt onder het rijden. handsfree bellen, handheld bellen, een tekstbericht lezen, een tekstbericht versturen, gebruikmaken van sociale media.