Jacques H., hoofdverdachte in de corruptiezaak rond de aanschaf van dienstauto’s voor politie en Defensie, heeft in tien jaar tijd 26 reizen gemaakt die gekwalificeerd zouden kunnen worden als snoepreisjes, bedoeld om Defensie als grote klant te vriend te houden.

De uitstapjes werden tussen 2001 en 2011 georganiseerd en betaald door auto-importeur Pon (Volkswagen), Peugeot en Renault.

Volgens H. was zijn deelname aan de reizen puur gericht op "relatiebeheer", ook als zijn echtgenote hem vergezelde. "Dat is gewoon gebruikelijk in die wereld", aldus H. "Voor de bedrijven is het marketing, productinformatie." De autobedrijven zouden niet uit zijn geweest op tegenprestaties.

De rechtbank in Rotterdam ondervroeg H. woensdag uitvoerig over de tripjes, op de tweede dag van het proces. H. was jarenlang de wagenparkbeheerder voor het ministerie van Defensie.

Automan

Uit e-mails die de rijksrecherche onderzocht komt een ander beeld naar voren. De autoverkopers leken er vooral op uit om H., die bij hen te boek stond als dé automan van Defensie, te vriend te houden en op die manier orders binnen te halen.

Volgens een enkele getuige hield H. het imago als automan zelf in stand. "Hij deed zich voor als god van Defensie", heeft deze getuige verklaard. De verdachte begon in 1981 bij Defensie. 

Roland Garros

De reizen omvatten onder meer uitjes naar Roland Garros in Parijs, Formule-1 races in Monaco en minicruises op de Middellandse Zee. Ook bezocht H. op uitnodiging van de autobedrijven Rusland, Canada en IJsland.

De leidinggevende van H. heeft verklaard dat hij niet wist dat de verdachte de reisjes maakte. Als hij het wel had geweten, had hij dat niet goed gevonden. H. sprak die bewering tegen. Hij mocht zijn eigen plan trekken, zei hij.

Elf verdachten staan in de corruptiezaak terecht. De rechtbank heeft in totaal vijftien dagen voor het proces uitgetrokken. Woensdag ronden de rechters het intensieve verhoor van Jacques H. af. Donderdag is het de beurt aan andere verdachten. Op 19 december staat een openbaar getuigenverhoor van oud-minister van Defensie Hans Hillen gepland.