De chauffeur van de vrachtwagen die betrokken was bij het treinongeluk in het Groningse Winsum in november van 2016, is maandag schuldig bevonden aan het veroorzaken van het ongeval. De man krijgt echter geen straf, maar moet wel een schadevergoeding betalen van 900 euro. 

Volgens de rechter had de man de trein voorrang moeten verlenen en heeft hij dit niet gedaan. Het niet verlenen van voorrang is wel een overtreding, maar geen misdrijf. Daarom moet de man alleen de schadevergoeding betalen. 

De chauffeur uit het Drentse Diphoorn, die zelf lichtgewond raakte bij het ongeluk, stelde eerder dat hij de trein niet heeft gezien en met lage snelheid reed. ''Ik had geen haast en wilde niet even vlug voor de trein langs." Hij verklaarde tegen de kantonrechter dat hij goed had gekeken bij het oversteken.

Het Openbaar Ministerie had eerder een boete van 250 euro geëist tegen de man wegens het veroorzaken van het ongeval. 

Gewonden

De trein met vijftig passagiers ontspoorde door de botsing. Achttien mensen raakten gewond. Er was na de botsing lange tijd geen treinverkeer mogelijk op het traject Groningen-Roodeschool, tussen Sauwerd en Warffum. Het spoor liep flinke schade op.

In 2014 en 2015 waren er dodelijke ongevallen op de overgang. In december 2016 werd een noodweg aangelegd.