De bereidheid om mee te werken aan het DNA-verwantschapsonderzoek naar de moord op Milica van Doorn is groot, zo heeft de politie maandag bekendgemaakt. Inmiddels hebben 126 mannen vrijwillig DNA-materiaal afgestaan. 

Begin november werd dit verzoek gedaan aan in totaal 133 mannen met een Turkse achtergrond.

De benaderde mannen zijn geen verdachte in deze 25 jaar oude moordzaak, maar mogelijk wel familie van de dader. Teamleider Rob Keet: ''Het is echt fantastisch om te zien dat zo veel mannen hebben meegewerkt." Nu is gebleken dat zoveel mannen meewerken aan het onderzoek, neemt de kans toe dat de dader wordt gevonden, zegt de politie.

Het DNA-afnameproces is bijna afgerond. Drie mannen worden deze maand nog benaderd met het verzoek hun DNA af te staan, twee mannen waren nog onbereikbaar en twee anderen wilden niet meewerken.

Verwantschap

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaat het DNA bestuderen. Als er sprake is van een verwantschapsmatch, kan dit voor de politie een aanknopingspunt vormen voor verdere opsporing van de dader.

Dat gebeurt via onderzoek in de familiestamboom en is een tijdrovend proces van enkele maanden, aldus de politie. Als er geen overeenkomst is met het DNA-profiel van de dader, dan wordt het materiaal na het onderzoek vernietigd.

Zaandam

Milica van Doorn werd in juni 1992 dood aangetroffen in een vijver in de wijk Kogerveld in Zaandam. Ze bleek verkracht en vermoord. Omdat getuigen destijds verklaarden dat ze een man met een Turks uiterlijk hebben zien fietsen in de richting van de plek waar de vrouw werd gevonden, wordt nu alsnog gepoogd via een verwantschapsonderzoek de zaak op te helderen.