Er heeft urenlang een brand gewoed in een pand aan de Diezerkade in Zwolle. Door de brand zaterdag op de bovenste verdieping aan winkelpand, werden bewoners van elf nabijgelegen appartementen geëvacueerd.

De brand ging gepaard met grote vlammen en veel rookontwikkeling. De brandweer had de Diezerkade, waar het pand aan ligt, tijdelijk helemaal afgezet. Rond 13.20 uur werd het sein brand meester gegeven.

Een appartementengebouw dat achter het brandende pand staat, werd ontruimd. De bewoners werden opgevangen in een stadsbus op de brug tegenover het getroffen pand. Met die bus werden ze later naar een andere opvanglocatie gebracht. 

Brandweer blust met hoogwerker grote brand in Zwolle
21
Brandweer blust met hoogwerker grote brand in Zwolle

Gesloten

Winkelcentrum Diezerpoort, dat om de hoek van de brand ligt, moest vanwege de grote rookontwikkeling dicht, net als de nabijgelegen parkeergarage. Tegen 13:30 uur was het merendeel van het winkelcentrum weer open.

Buurtbewoners kregen het advies om deuren en ramen gesloten te houden. Een woordvoerder van de veiligheidsregio zei in de ochtend tegen RTV Oost dat het weer ook van invloed is op de brand. "Door de dichte mist blijft de rook lang hangen."

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.