De Poolse man en vrouw die ervan worden verdacht Wilco Viets te hebben neergestoken, krijgen van de rechtbank in Zutphen een celstraf van respectievelijk drie jaar en zes maanden. Zij zijn schuldig bevonden aan poging tot doodslag en medeplichtigheid.

Viets, die zwaargewond raakte, is een van de vrijgesproken mannen in de Puttense moordzaak, maar daar staat dit incident los van.

De man (25) en vrouw (19) stonden in juni langs de kant van de weg te zwaaien. Zij waren onder invloed van drank en drugs. Viets zat met zijn vijftienjarige dochter in de auto toen hij stopte om hulp te bieden. Hij werd vervolgens zonder aanleiding vele malen met een mes gestoken.

Zijn dochter zag hoe hij werd gestoken en kon niet te hulp schieten omdat ze werd tegengehouden door de Poolse vrouw. Het tegenhouden van de dochter ziet de rechtbank als medeplichtigheid aan de poging tot doodslag.

Drugs

De daders hadden die avond samen een gram speed (amfetamine) gebruikt, waarbij ze nog een aantal glazen wodka hadden gedronken. Zij kregen hierdoor waanideeën, dachten dat mensen in hun omgeving hen iets aan wilden doen en dat Viets in het complot zat.

Het Openbaar Ministerie had celstraffen van negen en vier jaar tegen de man en vrouw geëist. De straffen vallen lager uit omdat de daders volgens de rechtbank op dat moment niet volledig toerekeningsvatbaar waren, maar de rechter houdt ze wel verantwoordelijk voor hun middelengebruik.

De man en vrouw moeten de slachtoffers ook een schadevergoeding van tienduizenden euro's betalen.