Webcamafperser Aydin C. wil tijdens het hoger beroep van zijn proces zijn stilzwijgen doorbreken. Dit heeft zijn advocaat Robert Malewicz vrijdag voor het gerechtshof gezegd tijdens een inleidende zitting in de rechtbank op Schiphol. 

Een van zijn vermeende slachtoffers was de Canadese Amanda Todd, die in 2012 op 15-jarige leeftijd een einde aan haar leven maakte.

De 39-jarige Tilburger, die bij de rechtbank zijn kaken het gehele proces stijf op elkaar hield, was vrijdag zelf afwezig. Hij kreeg in maart bijna elf jaar cel aan zijn broek wegens de digitale stalking en afpersing van 34 minderjarige meisjes in Nederland, Noorwegen, Engeland, de Verenigde Staten en Canada en van een homoseksuele man in Nederland.

Ook werd hij bestraft voor het maken en verspreiden van kinderporno, computervredebreuk, oplichting en bezit van harddrugs.

Voor de afpersingszaak van Todd is C. niet in Nederland vervolgd, omdat Canada hem zelf wil berechten. De Hoge Raad heeft voor de uitlevering groen licht gegeven, maar volgens advocaat Malewicz (foto) heeft de minister het besluit nog niet bekrachtigd.

Vragen beantwoorden

Op vragen van het gerechtshof antwoordde de strafpleiter dat zijn cliënt bereid is vragen te beantwoorden, omdat hem inmiddels duidelijk is ''wat de consequenties kunnen zijn als je alles via je advocaat laat lopen".

C. heeft de beschuldigingen altijd ontkend, maar nooit iets verklaard. Dat deed hij pas in een boek dat hij in de gevangenis schreef en dat deze week verscheen. Daarin doet hij het proces tegen hem af als een gerechtelijke dwaling en schrijft hij ''dat vooraf al vaststond dat ik de dader moest zijn".

Observatie

Het Openbaar Ministerie vroeg het hof C. ter observatie in het Pieter Baan Centrum (PBC) te plaatsen. De aanklager noemde de Tilburger ''een man met twee gezichten. Aan de ene kant een natuurmens met filosofische inzichten, aan de andere kant een gewetenloze afperser, die langdurig plezier haalt uit het bedreigen en vernederen van jonge meisjes."

Het hof beslist 15 januari, ook over een reeks onderzoekswensen van de raadsman. De inhoudelijke behandeling is voorzien na de zomer van 2018.