De rechter in Breda heeft een eind gemaakt aan het gebiedsverbod van eigenaar Cees Engel voor camping Fort Oranje in Rijsbergen. Ook de gebiedsverboden van zijn partner, zoon en adviseur zijn vanaf vrijdag geschorst.

De gebiedsverboden werden in juni voor het eerst opgelegd door de gemeente Zundert.

De gemeente heeft aangekondigd het verbod toch te zullen blijven handhaven. "We hebben de privaatrechtelijke weg bewandeld en vanuit de huidige beheerderpositie de eigenaren de toegang ontzegd", licht woordvoerder Louise Schneider toe.

Het betekent dat Engel, zijn partner, zoon en adviseur zich ondanks de uitspraak niet op de camping kunnen vertonen. "De zorg voor de bewoners blijft onze belangrijkste prioriteit en daarvoor is het behouden van de rust nodig", zegt burgemeester Leny Poppe-de Looff.

Oordeel

De rechter oordeelde dat burgemeester bij de verlenging ervan niet goed heeft gemotiveerd waarom er nog steeds ernstige vrees bestaat voor verstoring van de openbare orde.

De rechter weegt mee dat zich in de afgelopen maanden geen incidenten hebben voorgedaan en dat de eerder opgelegde gebiedsverboden niet zijn overtreden. Ook is van belang dat veel bewoners zijn vertrokken.

Ontruiming

De gemeente is nog steeds bezig met de ontruiming van de camping die landelijk bekend werd door een SBS6-reportageserie over de schrijnende omstandigheden van de honderden bewoners. De ontruiming moet volgende maand zijn afgerond.