Het middel dat de Bosnisch-Kroatische generaal Slobodan Praljak woensdag doorslikte in de rechtszaal van het Joegoslavië-Tribunaal, was volgens een eerste test op het busje waar hij uit dronk ''een chemische stof die tot de dood kan leiden''. 

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) liet dat donderdag weten. Praljak vertelde de rechters die hem kort daarvoor tot twintig jaar celstraf hadden veroordeeld direct al dat hij gif had ingenomen.

De oud-generaal, die voor de oorlog onder meer theaterdirecteur was, overleed korte tijd later in het ziekenhuis. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voert op korte termijn een autopsie uit op zijn lichaam. Toxicologisch onderzoek moet meer zekerheid geven over de doodsoorzaak.

Justitie onderzoekt het overlijden van Praljak op verzoek van het Joegoslavië-Tribunaal. In eerste instantie richt het onderzoek zich op hulp bij zelfdoding en overtreding van de Geneesmiddelenwet. De woordvoerder van het parket in Den Haag kan nog niet ingaan op vragen over verhoren en mogelijke obstakels daarbij, zoals diplomatieke onschendbaarheid. Het Tribunaal verleent volgens hem alle medewerking.

Oorlogsmisdadiger drinkt vergif in rechtbank bij Joegoslavië-Tribunaal
74
Oorlogsmisdadiger drinkt vergif in rechtbank bij Joegoslavië-Tribunaal

Bosnië

Praljak kreeg zijn celstraf in hoger beroep voor misdaden tegen de menselijkheid tijdens de burgeroorlog in Bosnië (1992-1995). Het tribunaal veroordeelde ook vijf medeverdachten tot lange celstraffen voor hun rol in de geweldsuitbarsting in Bosnië, waar Serviërs, Kroaten en moslims voor de oorlog nog vreedzaam met elkaar samenleefden.

Voor de rechters staat vast dat de verdachten een deel van Bosnië etnisch wilden zuiveren en daarom moslims verjaagden en vermoordden.

In 1998 en 2006 pleegden Servische verdachten die voor het VN-hof in Den Haag moesten verschijnen ook al zelfmoord. Zij hingen zichzelf op in hun cel.