De nabestaanden van Rowena Rikkers, het 'Meisje van Nulde', dat in 2001 werd gedood door Mike J., krijgen donderdag wederom geen spreekrecht in de beroepszaak van J. tegen verlenging van zijn tbs.

J. gaat voor de rechtbank in beroep tegen verlenging van zijn tbs met twee jaar. De nabestaanden hadden gevraagd om te kunnen spreken tijdens deze zitting, maar de rechter heeft dit verzoek om wettelijke redenen afgewezen.

''Het is de nabestaanden kraakhelder dat de wet op dit moment geen mogelijkheid biedt voor hen om te spreken tijdens een zitting over tbs-verlenging", stelt advocaat Sébas Diekstra van de nabestaanden. "Maar zij willen echt alles aangrijpen om de veroordeelde met de gevolgen van dit gruwelijke misdrijf te confronteren.''

De nabestaanden zijn volgens Diekstra ''tot op de dag van vandaag niet gehoord''. ''Zelfs niet in verband met het verplichte slachtofferonderzoek bij verlofverlening.'' Dit had volgens Diekstra in deze zaak wel moeten gebeuren. In juli wees de rechter een soortgelijk verzoek van de nabestaanden ook al af, om dezelfde reden.

Het CDA dient donderdag een motie in bij de Tweede Kamer waarin wordt gevraagd om nabestaanden spreekrecht te geven in dit soort zittingen.