Een 41-jarige man uit Beuningen is woensdag veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodsteken van een 51-jarige man in een café in Nijmegen.

De eis van het Openbaar Ministerie (OM) was tien jaar en tbs wegens moord. De rechter oordeelde dat niet kan worden bewezen dat de verdachte het slachtoffer opzettelijk heeft gedood met een vleesmes en ging bij de veroordeling uit van doodslag.

Die steekpartij was op 30 april dit jaar in een café in Nijmegen. De mannen kregen daar ruzie, waarbij de verdachte werd geslagen door het slachtoffer.

De 41-jarige man ging daarop naar de politie ging om aangifte te doen. Toen dat niet bleek te kunnen, ging hij naar huis, pakte het mes en keerde terug naar het café. Daar stak hij zijn opponent enkele malen in de buik. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed later aan zijn verwondingen.

Doodslag

De rechtbank vindt dat de man in een opwelling heeft gehandeld toen hij het slachtoffer weer in het café zag staan. Daarom vindt zij bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag.

Deskundigen hebben vastgesteld dat de man een ernstige persoonlijkheidsstoornis heeft. De man is daarom volgens de rechtbank verminderd toerekeningsvatbaar. Dit betekent dat er een lagere gevangenisstraf is opgelegd dan normaal bij dit soort feiten.