Vanwege regen en wind had het verkeer maandag te maken met een drukke ochtendspits. Op het hoogepunt rond 8.15 uur stond er op de Nederlandse wegen meer dan achthonderd kilometer file. 
 

Door het slechte weer zijn veel ongelukken gebeurd. Met name in de Randstad en het zuiden van het land stonden veel files. Op de A12 stond het rond 7.30 uur over een afstand van 58 kilometer vast, aldus de ANWB. Om 10.00 uur waren de meeste files opgelost. 

Maandagochtend trekken zware buien van west naar oost over Nederland. Op sommige plaatsen kan tot wel 20 millimeter neerslag naar beneden komen, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID). Aan de kust staat een stormachtige wind met van tijd tot tijd windstoten van 70 tot 80 kilometer per uur. 

Volgens de VID is sprake van de op een na drukste ochtendspits van het jaar. Veel mensen anticipeerden op een drukke spits door eerder dan normaal in de auto te stappen. Daardoor spreidde het verkeer zich meer en viel de filepiek iets lager uit dan verwacht. De ochtendspits van 21 november blijft de drukste van 2017.

Bij Reeuwijk zorgde een kettingbotsing richting Den Haag voor een lange file. Er zijn geen berichten over slachtoffers.

Honderden kilometers file op snelwegen door slecht weer
30
Honderden kilometers file op snelwegen door slecht weer

Spoor

Ook zijn er problemen op het spoor. Door uitgelopen werkzaamheden op het spoor bij Gouda is tussen Utrecht en Rotterdam Centraal geen treinverkeer mogelijk. In de spits leidde dat tot overvolle perrons. Ook rijden er geen treinen tussen Utrecht en Den Haag. ProRail meldt dat reizigers rekening moeten houden met minimaal een uur extra reistijd.

Het is nog onduidelijk wanneer er weer treinen kunnen rijden bij Gouda. "We betreuren de overlast", aldus een woordvoerder. De storing ontstond volgens hem op het moment dat werd geprobeerd toch een paar sporen vrij te geven, ondanks dat werkzaamheden aan wissels en seinen niet waren afgerond.

Tussen Woerden en Gouda rijden maandag bussen, maar volgens ProRail en NS is het vermoedelijk "sneller en comfortabeler" om met de trein om te rijden.

Bekijk hier de actuele verkeersinformatie.