Tientallen gemeenten hebben de regering gevraagd om verschillende experimenten rond de regulering van de wietteelt te starten. Ze zijn bang dat het uitwerken van maar één manier te beperkt is.

Dat schrijft De Volkskrant. De gemeenten hebben deze maand in Utrecht overleg gevoerd over de regulering van de wietteelt.

De gemeenten vrezen dat de regering maar één test gaat starten: centrale levering van wiet aan coffeeshops door een streng gecontroleerde teler. "Als dat experiment dan mis gaat, dan ligt de discussie weer jaren stil", aldus Paul Depla, de burgemeester van Breda.

Antwoorden

Depla zegt dat iedere plaats zijn eigen problemen kent en dat het daarom nodig is dat er verschillende proeven worden gestart. "Gevarieerde experimenten zijn belangrijker dan welke gemeenten er mogen meedoen. We hebben verschillende antwoorden op verschillende vragen nodig."

In het regeerakkoord staat dat de wet- en regelgeving over de proeven binnen zes maanden voor elkaar moet zijn. Momenteel kan de woordvoerder van minister van Justitie Fred Grapperhaus nog niet zeggen welke experimenten worden goedgekeurd.