OM vindt homohaat niet bewezen in mishandelingszaak Arnhem

Justitie beschouwt de ernstige mishandeling van een homostel in Arnhem met een betonschaar begin april niet als uiting van homohaat. Het Openbaar Ministerie vervolgt vier minderjarige jongens wel voor mishandeling, maar niet voor discriminatie.

"Omdat uit onderzoek niet is gebleken dat er een vorm van discriminatie of homohaat als aanleiding of motief ten grondslag lag aan de mishandeling", aldus een verklaring van het OM.

Een vijfde verdachte van veertien jaar heeft volgens justitie geen aandeel gehad in het geweld, dat zich voltrok op de Nelson Mandelabrug in de Gelderse hoofdstad.

De officier van justitie komt tijdens de behandeling van de zaak nog met een nadere toelichting. Wanneer dat zal zijn is nog onbekend.

Teleurgesteld

De twee slachtoffers zijn teleurgesteld dat de homohaat niet in de vervolging wordt meegenomen. "Het Openbaar Ministerie heeft er de mond over vol dat het tegen anti-homogeweld wil optreden maar laat het nu vreselijk afweten", laten zij via hun advocaat Sidney Smeets weten.

Met name het feit dat de officier van justitie het in deze zaak niet belangrijk lijkt te vinden hierover met de slachtoffers persoonlijk een gesprek te voeren zit hen dwars, stelt Smeets. Formeel hebben de slachtoffers overigens nog niets van het OM gehoord. "Ze beraden zich op de vraag of ze verder stappen zullen ondernemen zoals een klacht bij het gerechtshof."

Het feit dat 'homohaat’ niet apart tenlaste is gelegd, zegt de advocaat nog niet dat het geen rol zal spelen in de strafzaak. "De rechter kan het homofobe motief gewoon in de strafmaat meewegen, daarvoor hoeft het niet op de tenlastelegging te staan", stelt hij.

Regiezitting

Een eerste zogeheten regiezitting staat gepland voor 19 december. Daarop wordt besproken hoe het proces verder zal gaan en of bijvoorbeeld nader onderzoek nodig is. Omdat de verdachten minderjarig zijn, is de zitting achter gesloten deuren.

De zaak leidde in Nederland en ook daarbuiten tot protesten en verontwaardiging. Uit solidariteit met de slachtoffers liepen mensen massaal hand in hand met iemand van hetzelfde geslacht. Ook prominenten deden dat. Zo wandelden Alexander Pechtold en Wouter Koolmees van D66 hand in hand het Binnenhof op. Duizenden mensen kwamen naar Arnhem om te demonstreren tegen anti-homogeweld.

De advocaat van een van de verdachten zei al snel dat helemaal geen sprake was van homohaat.

Lees meer over:
Tip de redactie