De jongen (14) uit Lunteren die heeft bekend dat hij de 14-jarige Romy uit Hoevelaken heeft verkracht en omgebracht, is vrijdag veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs.

Dat maakte de rechtbank in Utrecht bekend.

Het Openbaar Ministerie (OM) had een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs tegen de dader geëist. Die was vrijdag niet bij de uitspraak aanwezig. De rechtbank had hem graag wel gezien, maar hij had afstand gedaan van zijn recht om erbij te zijn. Zijn ouders en de ouders van Romy waren wel aanwezig.

Volgens de rechtbank is gekwalificeerde doodslag bewezen, en heeft de dader Romy omgebracht om te voorkomen dat hij zou worden gepakt voor de verkrachting. 

De maximale straf voor een 14-jarige volgens het jeugdstrafrecht is één jaar. Jeugd-tbs, oftwel de PIJ-maatregel, staat voor Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen. Die maatregel kan maximaal zeven jaar duren en daarna eventueel worden overgezet in tbs met dwangverpleging.

Het proces vond vanwege de minderjarigheid van de dader plaats achter gesloten deuren. De uitspraak was wel openbaar.

Gedragsproblemen

Het lichaam van Romy werd in juni gevonden in een sloot in Achterveld. Ze kwam niet thuis van school, maar was nog niet als vermist opgegeven. Het meisje kende de jongen van school. Ze zaten beiden op een school voor kinderen met gedragsproblemen.

Eerder onderzoek wees uit dat de jongen complexe problemen heeft, waaruit blijkt dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is.

Behandeling

"De kans dat de jongen zonder behandeling nogmaals de fout in gaat wordt door de deskundigen ingeschat op hoog", aldus de rechtbank, die behandeling noodzakelijk noemt en stelt dat de dader problemen heeft op antisociaal en seksueel gebied. "De jongen heeft een laag empathisch vermogen, weinig moreel inzicht en een verstoorde seksuele ontwikkeling", aldus deskundigen.

Zij zien ook een "kwetsbare jongen die nog sterk afhankelijk is van zijn ouders en met angst, huilbuien en enorme onmacht reageert op alles wat er op hem afkomt." Deskundigen noemen hem "een klein kind in een volwassen lichaam."

Savannah

De verdwijning en dood van Romy zorgden voor grote ophef. Vooral ook omdat vrijwel gelijktijdig de 14-jarige Savannah uit het nabijgelegen Bunschoten verdween. Haar lichaam werd enkele dagen later gevonden in het water bij een industrieterrein in Bunschoten. Een 17-jarige jongen uit Den Bosch zit hiervoor vast.