Oud-commandant Thom Karremans gaat als getuige optreden in een rechtszaak die veteranen van Dutchbat III hebben aangespannen tegen de Nederlandse staat om Srebrenica.

Dat zegt Karremans' advocaat Geert-Jan Knoops woensdagavond in Nieuwsuur.

Karremans was commandant van de Nederlandse VN-eenheid in Srebrenica toen de moslimenclave in juli 1995 door troepen van de Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic onder de voet werd gelopen. Hierbij kwamen bijna 8.400 moslims om het leven.

Volgens Knoops wil de toenmalige overste een lans breken voor meer dan honderd Dutchbatters die procederen voor eerherstel. Volgens de advocaten van de veteranen is Dutchbat III jaren verantwoordelijk gehouden voor het falen van de missie.

Veel Nederlandse militairen raakten getraumatiseerd door de val van Srebrenica. Ze voelen zich niet gesteund door Defensie en vinden dat ze op een onmogelijke missie zijn gestuurd.

Srebrenica

Volgens het Joegoslavië-Tribunaal kon Dutchbat III de volkenmoord niet voorkomen. De circa zeshonderd Nederlandse blauwhelmen waren onvoldoende uitgerust en geïnformeerd, hadden geen duidelijk mandaat om op te treden en konden niet rekenen op luchtsteun.

Mladic werd woensdag veroordeeld tot een levenslange celstraf voor het plegen van genocide in Srebrenica. Dutchbatveteranen zijn blij dat hij "eindelijk" verantwoordelijk wordt gehouden voor zijn daden, liet een woordvoerder van de Werkgroep Dutchbat III woensdag weten na Mladic' veroordeling.