De rechtbank in Roermond heeft geldstraffen opgelegd aan de directeur van Edelchemie, aan zijn bedrijf Edelchemie in Panheel (Limburg) en aan dochterbedrijf Phoenica. Tegen de directeur was een celstraf van zestien maanden geëist.

Volgens de rechtbank heeft de directeur zich schuldig gemaakt aan onder meer bodemvervuiling, opslag van afvalstoffen en jarenlang draaien zonder vergunning.

Directeur Leo Nevels (83) moet een boete van 25.500 euro betalen. Edelchemie Panheel kreeg een boete van 25.000 euro, en Phoenica 5000 euro. De zonen van Zonen Ruud en Alberto Nevels, tegen wie respectievelijk twaalf en tien maanden cel was geëist, werden vrijgesproken. 

De partner van directeur Nevels, tevens oud-bedrijfsleidster van Phoenica, werd schuldig bevonden maar krijgt geen straf.

Afvaltransport

In 2012 liet de provincie het bedrijf afgrendelen, nadat de vergunning zeven jaar eerder al was verlopen. Sinsdien lag het terrein er volgens de provincie gevaarlijk bij en heeft ze het afval laten weghalen. Edelchemie moest dat transport van zo'n 12.500 ton afval betalen.