Piet -'De Cock'- Römer geëerd met eigen brug in Amsterdam

In Amsterdamse wijk Slotervaart wordt een brug vernoemd naar de vijf jaar geleden overleden acteur Piet Römer. Een van zijn bekendste rollen was die van de Amsterdamse rechercheur Jurriaan de Cock ('met cee oo cee kaa') in de langlopende tv-serie Baantjer. 

Baantjer, vernoemd naar de geestelijk vader van De Cock, was jarenlang een kijkcijferhit op de Nederlandse televisie.

De reeks was tussen 1995 en 2006 te zien op RTL4. Talloze grote scenaristen werkten aan de serie mee, zoals Simon de Waal, Harm Edens, Hetty Heyting en Berend Boudewijn. BN'ers stonden in de rij voor gastrollen.

Baantjer won onder meer de Gouden Televizier-ring voor het beste programma. De serie was zo populair dat er eind jaren negentig zelfs Baantjer-dagen werden georganiseerd. 

Iconisch

Behalve De Cock speelde Römer ook lange tijd de rol van hoofdpiet bij de intocht van Sinterklaas. Daarnaast was de acteur vooral bekend van beroemde series als Stiefbeen en Zoon en 't Schaep met de Vijf Pooten. In 2005 kreeg Römer een Gouden TV-Beeld voor zijn iconische bijdrage aan de Nederlandse televisie.

Römer is een van de vele prominenten die een eigen brug hebben gekregen in Amsterdam. Vorige week maakte de gemeente bekend dat er bruggen worden vernoemd naar Simon Carmiggelt, Annie M.G. Schmidt, Harry Bannink en W.F. Hermans.

Tip de redactie