De Apache die maandagavond tegen bliksemdraden aanvloog in Culemborg gaat over de weg terug naar vliegbasis Gilze-Rijen. 

Dinsdagmiddag zijn de rotorbladen van het toestel afgehaald en Defensie verwacht dat de Apache rond middernacht arriveert op de helikopterbasis van de luchtmacht in Gilze-Rijen.

Eerder dinsdagmiddag startte het Openbaar Ministerie (OM) een strafrechtelijk onderzoek naar het incident waarbij een Apache helikopter tegen de bliksemafleider van een hoogspanningsmast vloog. 

Door het incident waarbij een Apache-helikopter tegen de bliksemafleiders van een hoogspanningsmast vloog, zaten meer dan 24.000 adressen enkele uren zonder stroom. De hoogspanningskabels zelf werden niet geraakt door de gevechtshelikopter, maar wel door de bliksemdraden. Daardoor viel de stroom uit.

Koninklijke Marechaussee helpt OM bij onderzoek
86
Koninklijke Marechaussee helpt OM bij onderzoek

Laagvliegen

De Koninklijke Luchtmacht blijft avondvluchten uitvoeren in het laagvlieggebied boven de provincie Utrecht en een deel van Gelderland. De omgeving van Zoelmond wordt gemeden zolang de toedracht van het incident niet bekend is.

Dat heeft de luchtmacht dinsdag verklaard. Ook bood de luchtmacht excuses aan. "De vliegers zijn erg geschrokken. Gelukkig is er niemand gewond geraakt. We vinden het ontzettend vervelend dat zoveel mensen getroffen zijn door de stroomstoring."

De vlucht was een geplande trainingsvlucht bij duisternis, waarbij onder andere het laagvliegen om radarsystemen te omzeilen werd geoefend. De Apaches mochten tot 35 meter hoogte vliegen of zoveel lager als voor de missie nodig was, legde de luchtmacht uit.