De Koninklijke Marechaussee is een eerste onderzoek begonnen naar het ongeluk met een Apache-helikopter in de buurt van Culemborg. De gevechtshelikopter vloog maandagavond tegen de bliksemafleiders van een hoogspanningsmast, met een grote stroomstoring tot gevolg.

Op basis daarvan beslist het Openbaar Ministerie vervolgens of een strafrechtelijk onderzoek moet worden ingesteld, of bijvoorbeeld een feitenonderzoek, vertelde een woordvoerder van de marechaussee dinsdag.

Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft mensen naar het weiland gestuurd waar het incident gebeurde. Ze doen eerst een verkennend onderzoek. De onderzoekers spreken met betrokken en maken een eerste inschatting van wat er is gebeurd. Op basis daarvan beslist de raad of uitgebreider onderzoek nodig is.

De helikopter staat vooralsnog in het gras bij het dorp Zoelmond, waar hij na de botsing landde. Het is nog onduidelijk wanneer het toestel daar wordt weggehaald. "We weten ook nog niet of hij terug zal vliegen of over de weg zal gaan", zegt een woordvoerder van de luchtmacht.

Defensie onderzoekt incident met Apache bij Culemborg
57
Defensie onderzoekt incident met Apache bij Culemborg

Stroomstoring

Door het incident zaten meer dan 24.000 adressen enkele uren zonder stroom. De hoogspanningskabels zelf werden niet geraakt door de gevechtshelikopter, maar wel door de bliksemdraden. Daardoor viel de stroom uit.

Voor de monteurs was het maandag vooral een kwestie van de kapotte bliksemdraden eraf halen. Het is nog onbekend wanneer netbeheerder Liander nieuwe bliksembeveiliging gaat aanbrengen. Een woordvoerder verwacht dat de elektriciteit daarvoor moet worden uitgeschakeld. Mogelijk wordt de stroom omgeleid.

Gedupeerde klanten krijgen een compensatie als ze langer dan vier uur zonder stroom hebben gezeten. Het starttarief is 35 euro. Voor elk vier uur daarbovenop krijgt de klant 20 euro extra. 

De netbeheerder is aansprakelijk voor eventuele schade die klanten lijden door een stroomstoring. Liander bekijkt nog of een speciale bepaling over extreme omstandigheden van toepassing is. In dat geval hoeft de netbeheerder niet uit te keren, meldt de woordvoerder.

Ongelukken

Het ongeluk van maandag doet denken aan een botsing in 2007. Toen knalde een Apache een stukje zuidelijker, in de Bommelerwaard, tijdens een oefening tegen een hoogspanningsmast. Ruim vijftigduizend huishoudens zaten destijds dagenlang zonder stroom.

De gezagvoerder van de helikopter kreeg honderd uur werkstraf omdat hij volgens de rechter onvoorzichtig en slecht voorbereid was. De piloot die zijn instructies opvolgde kreeg een boete van 1.000 euro.

Ook maandag gebeurde het ongeluk tijdens een oefenvlucht. Toch was de aanvaring van tien jaar geleden van een andere orde; de Apache van toen stortte neer en was total loss. Ditmaal kon de bemanning de helikopter veilig aan de grond zetten. De stroomstoring van maandag was bovendien binnen enkele uren verholpen.