Elf maanden cel voor jihadverdachte Laura Hansen

Jihadverdachte Laura Hansen heeft maandag voor de rechtbank in Rotterdam 24 maanden cel opgelegd gekregen, waarvan 13 maanden voorwaardelijk. Ze is schuldig bevonden aan het medeplegen van voorbereidingshandelen van een terroristisch misdrijf. 

Hansen heeft al een jaar in voorarrest gezeten, dus ze hoeft niet terug de cel in. De verdachte werd vrijgesproken van deelname aan een terroristische organisatie. De rechtbank vindt dat er wel sprake was van "burgerschap" van IS.

Het Openbaar Ministerie vond dat Hansen vanwege haar bijdrage op de achtergrond wel had deelgenomen aan IS. Het OM had tegen haar bijna drie jaar cel geëist. 

Hansen vertrok medio 2015 naar IS-gebied met haar man Ibrahim en twee zeer jonge kinderen. Zij heeft altijd volgehouden dat ze dacht dat ze naar een ander gebied in Syrië zou gaan.

Uit verklaringen, zowel van haarzelf als van getuigen, blijkt volgens de rechtbank dat Hansen wel degelijk wist wat IS precies inhield en ook dat haar man Ibrahim daar strijder zou worden. ''Hansen is willens en wetens naar het strijdgebied gegaan'', aldus de rechtbank.

Na een jaar ontvluchtte ze het kalifaat, samen met haar kinderen. Het lot van haar man is onbekend.

Lees meer over:
Tip de redactie