Bij mobiele snelheidscontroles hebben tussen mei en september bijna 550.000 hardrijders een bekeuring gekregen. Dat is 49 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Een woordvoerder van de politie bevestigt maandag berichtgeving hierover in het AD.

Agenten controleren het vaakst op de A13 tussen Rotterdam en Den Haag. Ook op de A4, A6 en A7 wordt steeds vaker geflitst door de politie.

Aanloopproblemen

De boetes liepen uiteen van enkele tientjes tot maximaal 400 euro. Dat het aantal bekeuringen uit onaangekondigde controles is opgelopen, komt volgens de politie omdat aanloopproblemen en een storing in de software zijn verholpen.

Er wordt nu weer op volle kracht geflitst, zegt een woordvoerder tegen dagblad AD. Ten opzichte van de zomer van 2015 werden dit jaar bij mobiele controles 22 procent meer boetes uitgedeeld.

Verkeersdoden

In 2016 vielen er in totaal 629 verkeersdoden, sinds 2015 stijgt dit aantal weer. Het gevaar ligt mede bij moderne auto's, aldus Egbert-Jan van Hasselt die verantwoordelijk is voor verkeersveiligheid bij de Nationale Politie.

Doordat deze wagens stiller zijn, hoor je minder goed hoe snel je rijdt. Dat kan volgens Van Hasselt "het verschil zijn tussen net geen of juist wel ernstig letsel".