Verkiezingen op Sint Maarten met zeven weken uitgesteld

Gouverneur Eugene Holiday van Sint Maarten heeft zondag besloten de verkiezingen voor een nieuw parlement te verplaatsen van 8 januari naar 26 februari.

De gouverneur geeft als reden dat de voorbereiding van "ordelijke en zorgvuldige verkiezingen" vanwege de ravage die orkaan Irma heeft aangericht op 6 september van dit jaar meer tijd vergen.

Eerder gaf de voorzitter van het Centraal Stembureau al aan dat er veel praktische problemen zijn voor het houden van verkiezingen.

De verkiezingen zijn uitgeroepen nadat de regering van minister-president William Marlin eind vorige maand naar huis werd gestuurd door het parlement vanwege diens weigering voorwaarden van Nederland te erkennen voor het leveren van noodhulp.

Knops

Ondanks de politieke crisis op Sint Maarten wil Nederland doorpakken met het verlenen van hulp op het eiland, liet staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) donderdagavond weten. 

Het kabinet maakte vrijdag bekend onder voorwaarden 550 miljoen euro uit te trekken voor de wederopbouw van Sint Maarten. Voor de wederopbouw van Saba en Sint Eustatius wordt nog eens 67 miljoen euro uitgetrokken.

Knops stelde wel dat het eilandbestuur de voorwaarden van Nederland voor het leveren van hulp moet accepteren. Zo wil Nederland op het eiland dat in september van dit jaar werd getroffen door de verwoestende orkaan Irma, de grenscontroles overnemen en een integriteitskamer instellen. De integriteitskamer moet erop toezien dat het geld uit het hulpfonds op een verantwoorde wijze wordt besteed en corruptie wordt voorkomen.

Lees meer over:
Tip de redactie