In verschillende grote Nederlandse steden zijn mensen zaterdagavond de straat opgegaan om te vieren dat Marokko zich heeft geplaatst voor het WK voetbal in Rusland. In Den Haag moest de politie ingrijpen nadat feestvierders de politie bekogelden.

Rond 22.00 uur is de politie begonnen het gebied rond de Hoefkade schoon te vegen, meldt Omroep West. Dit gebeurde nadat de politie door jongeren was bekogeld met stenen, blikjes en vuurwerk. 

De ME moest ingrijpen om de rust te herstellen. Ook in de Belgische hoofdstad Brussel sloegen de feestelijkheden om in rellen, zo melden Belgische media. Het ging om zo'n driehonderd relschoppers. Zij vernielden in het centrum onder meer versieringen ter gelegenheid van het festival Winterpret.

Bovendien werden er auto's in brand gestoken. De politie heeft ingegrepen, onder meer met een waterkanon. Voor zover bekend zijn er nog geen arrestaties verricht.

Vrolijk samenkomen

In Rotterdam gaf de politie het advies aan automobilisten om het centrum de mijden wegens de feestvierende voetballiefhebbers. "Zoek een alternatieve route", luidt de tip daar.

In Amsterdam verzamelden vele feestvierders zich op het Mercatorplein. Hier staken feestvierders vuurwerk af en lag door de drukte het tramverkeer korte tijd stil. 

Bij Marokko speelden onder anderen Hakim Ziyech (Ajax), Karim El Ahmadi en Nordin Amrabat mee. De wedstrijd tegen Ivoorkust werd met 2-0 gewonnen. Het is voor het eerst sinds de deelname aan het WK van 1998 dat Marokko de eindronde haalt.