Een medewerker van de gevangenis waar de veroordeelde kindermisbruiker Robert M. zit, heeft per ongeluk de advocaat van zijn slachtoffers gebeld in plaats van zijn eigen advocaat.

M. wilde overleggen met zijn raadsman over de strengere maatregelen die hem zijn opgelegd, maar een medewerker van de Hoge Raad had aan de gevangenis in Vught het nummer van Richard Korver doorgegeven, de advocaat die de slachtoffers bij staat.

Korver is daar erg ontstemd over, juist omdat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) eerder deze week moest toegeven dat de controle op M. en zijn post en bezoek te wensen had overgelaten.

"Zeker nu u, bij brief van 4 november, aangegeven heeft dat de controle in de Penitentiaire Inrichting ten aanzien van Robert M. scherper had moeten worden uitgevoerd", schrijft Korver aan de minister.

Onfortuinlijke samenloop 

Afgelopen zaterdag ontstond onrust over het toezicht op M. De Volkskrant onthulde dat hij ondanks beperkingen die hem waren opgelegd meerdere keren brieven kon versturen, onder meer via Korver aan de ouders van slachtoffers, en bezoek kreeg van journalisten. Dekker erkende later dat het toezicht strenger had moeten zijn.

Dekker spreekt in een brief aan de Korver van een "hoogst onfortuinlijke samenloop van omstandigheden. Wel constateer ik dat door dit misverstand geen directe belangen van slachtoffers zijn geschaad." Hij en Korver hebben een afspraak gemaakt. Dekker gaat dan "graag verder in gesprek over wat we voor slachtoffers kunnen doen".