In het onderzoek naar twee stichtingen in Geleen hebben twee verdachten zich op verzoek van de politie gemeld op het bureau in Venlo. Een 38-jarige man zou betrokken zijn bij witwassen, deelname aan een criminele organisatie met terroristisch oogmerk, het werven voor de gewapende strijd en financiering van terrorisme.
 
 

Dat laat het Openbaar Ministerie dinsdag weten. Een tweede verdachte, een 34-jarige man wordt verdacht van witwassen.

Het onderzoek naar de Stichting Islamitisch Centrum Westelijke Mijnstreek en de Stichting Baby Care in Geleen startte in 2015 naar aanleiding van meldingen van verdachte transacties.

Volgens het OM gaat om twee bestuurders, maar wil ze niet ingaan op de vraag om welke stichting het gaat. 

De advocaat van de verdachten laat aan 1Limburg weten dat het om Laarbi A. (38), en Stefan Z. (34), de secretaris en voorzitter van de Al Houda-moskee in Geleen gaat. Het OM voegt daaraan toe dat ze op persoon zijn aangehouden en niet in hun rol als bestuurder.

Verdachte transacties

In 2017 werden in het kader van het onderzoek invallen gedaan op 14 locaties in Limburg, waaronder de Al Houda-moskee. Het gebedshuis valt onder de Stichting Islamitisch Centrum Westelijke Mijnstreek. Er werden destijds geen aanhoudingen verricht.

De Stichting Baby Care ondersteunt onder meer ontheemden in Syrië en inwoners van Gaza.