De bijna 400 pieten krijgen bij de Amsterdamse sinterklaasintocht een compleet nieuw uiterlijk. Met nieuwe felgekleurde pakken en pruiken van halflang, donkerbruin golvend haar, krijgen ze het uiterlijk van Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw.

Wat schmink betreft houdt Amsterdam het bij roetvegen. De nieuwe kledij en de schmink moeten het uiterlijk van de piet zo neutraal mogelijk houden.

Volgens de organisatie is de traditionele piet voorbij en is met de nieuwe piet de zwartepietendiscussie voor de stad beëindigd. Hun uitgangspunt is om het sinterklaasfeest "op een voor een ieder acceptabele wijze te vieren".

Uiteindelijk zijn zes ontwerpen gekozen. Tijdens de sinterklaasintocht zullen de traditionele schoorsteenpieten, dj-pieten, paardenpieten, postpieten, en commandantenpieten door Amsterdam paraderen.

Investering

Tot dit jaar werden de pietenpakken in Amsterdam altijd gehuurd. Nu is er gekozen om een eenmalige investering te doen. Ineke van Berge, de gepensioneerde hoofdcoupeuse van modeontwerper Frank Govers en hoofdpiet (tevens theatermaker) Midas Meester zijn al twee jaar bezig met het nieuwe ontwerp.

Tientallen schilderijen, etsen en tekeningen zijn uitgebreid bestudeerd om een idee te krijgen van hoe een pietenpak en pietenpruik eruit moeten komen te zien.

De transitie van Zwarte Piet door de jaren heen
129
De transitie van Zwarte Piet door de jaren heen

Den Haag

Den Haag houdt het bij roetveegpieten. Zij komen er met meer en minder roet. "En omdat de ene schoorsteen van binnen schoner is dan de andere, betekent het ook dat iedere piet er anders uit zal zien." Voor de stad is vooral de onherkenbaarheid van de pieten belangrijk. "Als kinderen de pieten herkennen is het niet leuk meer voor ze", aldus de woordvoerder van de sinterklaasintocht.

In Utrecht zijn het op een enkeling na roetveegpieten. Er zijn een paar bruingeschminkte pieten tussen de roetveegpieten-menigte te zien.

Rotterdam wilde niets zeggen over het uiterlijk van Zwarte Piet, dat zal pas op de dag zelf blijken. Ook wil het Friese Dokkum, waar dit jaar de landelijke intocht van Sinterklaas is, nog niets over het uiterlijk van de pieten kwijt.