Gedetineerden op Sint Maarten worden om veiligheidsredenen tijdelijk overgebracht naar Nederland en Curaçao.

De penitentiaire inrichting Point Blanche op het eiland is dusdanig beschadigd door de orkanen Irma en Maria, dat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Er worden 31 gedetineerden overgebracht naar gevangenissen in Nederland en 28 naar het Sentro di Detenshon di Kòrsou op Curaçao. De herplaatsing gebeurt in het kader van de noodhulp en duurt in principe zes maanden.

Sint Maarten, dat een zelfstandig land is binnen het Koninkrijk der Nederlanden, werd op 6 september hard getroffen door de krachtige orkaan Irma. Het eiland ligt grotendeels in puin.

Verkiezingen

De gouverneur van Sint Maarten, Eugene Holiday, heeft vrijdag een landsbesluit getekend voor vervroegde verkiezingen op het eiland op 8 januari. Dat is een gevolg van het wegsturen van de huidige regering onder leiding van William Marlin door het parlement donderdag.

Marlin verloor de steun in de regering door zijn weigering akkoord te gaan met de voorwaarden die Nederland heeft gesteld aan het geven van noodhulp na Irma. Het fonds, dat enkele honderden miljoenen euro's zal bevatten, moet helpen met de wederopbouw van het eiland.