Aardbeien in de supermarkt bevatten vaak meer schadelijke stoffen dan ander fruit. Bovendien zou de combinatie van de gebruikte bestrijdingsmiddelen ervoor zorgen dat aardbeien giftiger zijn dan andere groente- en fruitsoorten. 

Volgens Trouw voerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vorig jaar diverse steekproeven uit naar verschillende soorten groenten en fruit. Daaruit is gebleken dat elke aardbei met gemiddeld zeven tot acht schadelijke stoffen is bespoten.

De NVWA heeft niet ingegrepen omdat er geen regels werden overschreden. Verschillende deskundigen stellen daarop dat de regels niet kloppen en dat de consument niet is beschermd tegen het innemen van te veel schadelijke stoffen.

"De aanpak van de NVWA is totaal achterhaald", zegt Hans Muilerman van onderzoeksgroep PAN Europe tegen de krant. "Je moet kijken naar het totaal van de schadelijke stoffen, de combinatie-effecten en niet naar de giftigheid per afzonderlijke stof."

Muilerman zegt dat er stoffen zijn die alleen in combinatie met andere stoffen werken. Volgens hem is de consument niet beschermd als de toezichthouder vasthoudt aan de huidige normen.

Opteleffect

Ook emeritus hoogleraar Lucas Reijnders van de Universiteit van Amsterdam zegt tegen Trouw dat de werkwijze van de NVWA niets zegt over de gevaren. Naast het combinatie-effect gaat het volgens hem ook om het opteleffect. "Er zijn bestrijdingsmiddelen met eenzelfde effect op een bepaald enzym. Die zal je bij elkaar moeten optellen", aldus Reijnders.

De NVWA volgt de Europese regels. Een Europese wet uit 2005 stelt dat nationale toezichthouders rekening moeten houden met de combinatie-effecten, zodra de Europese toezichthouder daar een methode voor heeft ontwikkeld. Tot op heden is die werkwijze nog niet ontwikkeld.

De NVWA laat weten zich te houden aan de wettelijke Europese normen voor al deze stoffen. "We zien geen risico's. Als we die wel zien, dan grijpen we in", meldt een woordvoerder. Hij benadrukt dat de Europese normen voor deze stoffen heel streng zijn.