Robert M. heeft vanuit de gevangenis in Vught een brief naar de advocaat van de ouders van de slachtoffers gestuurd. In de brief biedt M. zijn excuses aan en nodigt de ouders uit hem op te zoeken.

Dat meldt De Volkskrant zaterdag na een onderzoek van anderhalf jaar. De krant ontving eerder zelf een brief van M., gericht aan advocatenkantoor V&K.

Robert M. werd in 2013 veroordeeld tot een straf van negentien jaar met tbs nadat hij werd opgepakt wegens het langdurig misbruiken van tientallen kinderen en het maken en verspreiden van kinderporno.

M. mag eigenlijk alleen brieven schrijven aan zijn advocaat. Toch is het een journalist van De Volkskrant gelukt om in de gevangenis een ontmoeting met M. te regelen en hem te spreken. De journalist werd aangemeld als relatie en verder niet gecontroleerd. Uit navraag bij zijn advocaat blijkt M. ook te mogen bellen.

Storend

"Veel van mijn cliënten vinden het, voorzichtig uitgedrukt, uitermate storend dat Robert M. hen, nu zelfs via de media, blijft benaderen", reageert Richard Korver, advocaat van tientallen slachtoffers van M., in de krant. "Juist bij een gedetineerde als Robert M. mag de maatschappij een maximale vorm van controle verwachten. Daar is ernstig in tekortgeschoten."

Korver laat zaterdag weten dat zijn cliënten met "de grootst mogelijke omzichtigheid" zijn ingelicht over de brief. "In deze zaak hebben cliënten er van te voren voor kunnen kiezen wel of geen berichten te willen ontvangen." Daarnaast zegt hij dat de brief via de mail als bijlage is toegevoegd, met een waarschuwing in de mail zelf over de schrijver.

Aangescherpt

Naar aanleiding van de publicatie van de Volkskrant is het toezicht op het bezoek aan M. aangescherpt. Bezoekers worden voortaan vooraf gescreend. Dat laat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) zaterdag weten.

Hij schrijft het ten zeerste te betreuren dat de ouders van de slachtoffers publiekelijk en opnieuw geconfronteerd worden met het leed dat ze is aangedaan.

Volgens Dekker is de kwestie ook besproken binnen de penitentiaire inrichting in Vught. Personeel is op het hart gedrukt altijd scherp te zijn, aldus de minister.

Geschrokken

Justitie stelde in de krant al geschrokken te zijn. "Het bezoek van de journalist aan M. had voorkomen moeten worden en we betreuren het dat hij de media en de advocaat van de slachtoffers heeft kunnen benaderen."

In 2016 was al duidelijk geworden dat M. contact had met de buitenwereld. Hij had de redactie van Trouw een brief geschreven, maar die werd ongeopend teruggestuurd. Advocaat Korver vindt het 'onbestaanbaar' dat Justitie daarna het contact van M. met de buitenwereld niet verder heeft gecontroleerd.