Gedwongen opname in een psychiatrische kliniek dreigt voor een 21-jarige Veldhovenaar die in de zomer met een gestolen sleutel ging joyriden met een legertruck. 

De officier van justitie eiste maandag behandeling van een jaar voor de jongeman die vanwege een psychose volledig ontoerekeningsvatbaar is verklaard.

Verdachte Alex van L. legde maandag bij de rechtbank in Den Bosch uit dat hij op 12 juni op de Oirschotse Heide toevallig de achtergelaten rugzakken vond van militairen die daar aan het oefenen waren.

Zijn nieuwsgierigheid werd gewekt door de legerkleding, het toegangspasje voor legerplaats Oirschot en een universele sleutel voor de legertrucks in de rugzak van een sergeant.

Hek

Half gekleed in legertenue wist hij met het toegangspasje op het terrein van de kazerne te komen en een legertruck te starten. En na een paar rondjes op het oefenterrein achtte hij zichzelf in staat om de weg op te gaan. Om buiten te komen ramde hij het hek van de legerplaats.

Van L. reed richting vliegbasis Eindhoven, ging bij een tankstation langs voor een broodje en op bezoek bij vrienden in Geldrop. In een krappe straat in een woonwijk in Eindhoven duwde hij bewust twee auto’s aan de kant die beschadigd raakten. Pas bij terugkeer op de legerplaats werd hij ontdekt en aangehouden door de marechaussee.

Na het incident drong de Tweede Kamer aan op strengere beveiliging van kazernes.

Alberto Stegeman

De verdachte is het absoluut niet eens met de diagnose. "Hij wil niet voor gek worden verklaard", aldus zijn advocaat. Geïnspireerd door SBS6-presentator Alberto Stegeman wilde hij aantonen dat de legerkazerne slecht is beveiligd. "Ik wilde kijken hoe ver ik kon komen maar ik ben te ver gegaan", benadrukte Van L.

De rechtbank doet op 6 november uitspraak.