De laatste nog levende Molukkers die voor Nederland hebben gevochten in het koloniale leger in Indonesië, krijgen een eerbetoon van Defensie. 

Ze worden ontvangen op landgoed De Zwaluwenberg en krijgen medailles waarop ze recht hebben alsnog uitgereikt. Ook worden ze erkend als veteraan.

De veteranen hebben gediend in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Ze verdedigden de kolonie in de Tweede Wereldoorlog tegen Japan en vochten nadien tegen de Indonesiërs die zich wilden losmaken van Nederland. Toen Indonesië onafhankelijk werd, werden de Molukse militairen overgebracht naar Nederland.

Daar raakten ze vaak in de knel doordat ze geen veteranenpensioen ontvingen en soms ook niet alle soldij kregen uitbetaald. Vertegenwoordigers van de veteranen touwtrekken al jaren met de Nederlandse regering over genoegdoening. Die kwestie staat los van de eer die Defensie hun nu wil bewijzen.

'Doorbraak'

Leo Reawaruw van actiegroep Maluku4Maluku spreekt in De Telegraaf van een "historische doorbraak" voor de Molukse gemeenschap. "De KNIL-militairen hebben voor het vaderland gevochten, maar kregen nooit de waardering waarop ze recht hebben", zegt hij tegen de krant.