Voor het laatst is een Fokker 70 van de KLM volgens schema aangekomen op Schiphol. Het toestel, met een beeltenis van luchtvaartpionier Anthony Fokker op de staart, kwam uit Londen. 

Langs de landingsbaan stonden veel vliegtuigspotters. Het toestel werd feestelijk onthaald in de hangar.

KLM neemt afscheid van de Fokkers omdat het onderhoud van de intussen verouderde vliegtuigen te duur is geworden. De maatschappij heeft ze ingeruild voor toestellen van Embraer uit Brazilië. KLM had ooit 26 Fokkers in de vloot. Daar zijn er zeven van over.

Zondag vertrekken de vliegtuigen naar het Britse Norwich, waar de toestellen van alle KLM-kleuren worden gestript. Daarna gaan ze naar kopers in Azië en Zuid-Amerika. Ook wordt zondag een Fokker-monument onthuld op Schiphol-Oost, in de vorm van het karakteristieke staartstuk.

Vanwege het afscheid maakt een van de iconische toestellen zondag een 'fly-over' boven Schiphol. KLM en Fokker hebben bijna honderd jaar samengewerkt. 

Willem-Alexander

De bekendste piloot van de Fokker 70 is koning Willem-Alexander. Eerder dit jaar werd bekend dat hij al jaren anoniem voor de KLM op de toestellen vliegt om zo aan zijn jaarlijkse vlieguren te komen. De koning bestuurde ook regelmatig zelf het regeringsvliegtuig, tot voor kort eveneens een Fokker 70.

Laatste Fokker-vliegtuig verdwijnt: unieke beelden van de luchtvaartpionier
168
Laatste Fokker-vliegtuig verdwijnt: unieke beelden van de luchtvaartpionier