Vier Bulgaarse mannen zijn vrijdag door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot celstraffen van 23 tot 64 maanden voor mensenhandel aan het Zandpad, een prostitutiezone in Utrecht.

De mannen uit Bulgarije hebben vrouwen uit hun thuisland gedwongen om in de prostitutiezone aan het Zandpad te werken. "Dit ging zelfs zo ver dat ze gepusht werden om zoveel mogelijk uren op een dag te werken", aldus de rechtbank.

Vervolgens namen de mannen het geld dat de vrouwen verdienden zelf in beslag. Dit zou gespeeld hebben tussen 2011 en 2013.

De 30-jarige hoofdverdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 64 maanden. Hij heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan het uitbuiten van zes vrouwen. De andere verdachten hebben 53, 43 en 23 maanden gevangenisstraf opgelegd gekregen. 

Volgens de rechtbank bekommerden de mannen zich "niet om het welzijn van de vrouwen en hebben zij een forse inbreuk gemaakt op hun vrijheid en waardigheid." Het Openbaar Ministerie (OM), dat celstraffen tot acht jaar geëist, zegt tevreden tevreden te zijn met de uitspraak.